Vijveronderhoud is het hele jaar noodzakelijk. Wat is van belang voor onder andere het filtersysteem, de waterkwaliteit en de planten? We hebben de informatie voor u op een rij gezet.

Vijveronderhoud
in het voorjaar

Om het hele jaar te kunnen genieten van een heldere vijver waarin ook de planten goed groeien is in het voorjaar onderhoud aan de vijver nodig.
 
Vijverbodem

Heeft u in het najaar al onderhoud aan de vijver gepleegd, dan hoeft u nu weinig te doen. Wanneer u het najaarsonderhoud bent vergeten, dan is het verstandig om organisch afval (zoals ingewaaide bladeren en afgestorven plantenresten) nu zoveel mogelijk uit de vijver te verwijderen. Hierdoor voorkomt u algengroei.

Filtersysteem

In het voorjaar start het vijverfilter weer op. Het filter en de inhoud moet worden schoongemaakt en de UV-lamp moet worden vervangen door een nieuwe lamp. Omdat de bacteriën dood zijn gegaan toen het filter stilstond in de winter, moeten nu nieuwe bacteriën worden toegevoegd.

Vissen

Vissen zorgen voor veel leven in de vijver. Kijk wel uit dat u er niet teveel in zet. Vissen produceren voedingsstoffen, maar teveel voedingsstoffen veroorzaken algen! Zet nooit meer dan 3 tot 5 vissen per 1.000 liter in de vijver.

Waterkwaliteit

Het vijverwater heeft een hoge hardheid nodig om helder te blijven. De waterkwaliteit kunt u verhogen met behulp van een hardheidsverhoger die bestaat uit natuurlijke bestanddelen.


Vijveronderhoud
gedurende het seizoen

Om het hele jaar te kunnen genieten van een heldere vijver waarin ook de planten goed groeien is in het voorjaar onderhoud aan de vijver nodig.
 
Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zakken af naar de bodem waarin ze geworteld zijn. Heeft u teveel zuurstofplanten, dan kunt u beter gedurende het seizoen uitdunnen dan in één keer alles. Om te voorkomen dat het evenwicht wordt verstoord mag u niet meer dan 1/3 van de zuurstofplanten verwijderen.

Filtersysteem

Gedurende het seizoen heeft het filtersysteem nauwelijks onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen, is af en toe controleren of de UV lamp nog werkt en nakijken of er overmatig vuil in het filter zit.


Vijveronderhoud
in het najaar

Om problemen, zoals algengroei, in het volgende voorjaar te voorkomen is het belangrijk om in het najaar enkele werkzaamheden in uw vijver uit te voeren. Hieronder worden een aantal tips gegeven om de vijver in topconditie te houden.
 
Moerasplanten

Probeer zo min mogelijk blad van de moerasplanten te verwijderen. Haal wel uitgebloeide bloemen weg voordat ze zaad vormen. Hierdoor krijgt u sterkere planten. Blad dat gedurende de winterperiode blijft zitten, dient als vorstbescherming.

Waterlelie

Verwijder al het afgestorven lelieblad inclusief de stengel. Als een lelie te groot is geworden (dit zie je als bladeren en bloemen boven het wateroppervlak uitsteken), dan kunt u deze nu opscheuren.

Afdeknet

Heeft u last van bladval van bomen en struiken, dan is het advies om een afdeknet te plaatsen over de vijver. Hiermee bespaart u zichzelf veel tijd en algenproblemen.

Filtersysteem

Een filtersysteem moet worden uitgeschakeld omdat het anders kapot vriest en omdat het filtersysteem niet werkt in de winter omdat bacteriën afsterven. Verder zou door watercirculatie van het filter onder in de vijver ijswater ontstaan. Dit is zeer slecht voor de vissen. Vissen overwinteren onderin de vijver omdat het water daar een hogere temperatuur heeft.

Zet het filter dus uit. Haal de UV lamp uit het filter en berg de lamp vorstvrij op.

Waterkwaliteit

Het vijverwater moet bij voorkeur met een hoge hardheid de winter in gaan omdat dan de planten en de vissen goed overleven. De waterkwaliteit kunt u verhogen met behulp van een hardheidsverhoger die bestaat uit natuurlijke bestanddelen. Dit is eigenlijk het belangrijkste punt voor een goede start in het voorjaar.