Waarom is bemesten van belang en wanneer dient u dit te doen? We hebben de informatie over het bemesten van uw tuin voor u op een rij gezet.

Het belang van
bemesten

Het bemesten van de bodem en planten in uw tuin is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud. Zoals wij mensen dagelijks moeten eten om gezond te blijven, hebben ook planten regelmatig voeding nodig om te groeien en de weerstand tegen bijvoorbeeld ziektes te vergroten.
 

Planten kunnen niet alleen van water leven, ze hebben ook voedingsstoffen nodig. In een natuurlijke omgeving zorgen afgestorven planten en gevallen bladeren voor voeding. Het bodemleven (wormen, insecten en bacteriën) consumeert compost en maken voedingsstoffen zoals schimmels.

Omdat de tuin een gecultiveerde omgeving is, halen we plantenresten en blad – en daarmee de bron van voedingsstoffen – vaak deels en helemaal weg. Compost en voeding moeten daarom ‘kunstmatig’ worden toegevoegd. Planten hebben een voorkeur voor natuurlijke stoffen en natuurlijke hoeveelheden. Elk jaar een beetje is het beste. Een gezonde bodem bevat een rijk bodemleven.

Hoe rijker het bodemleven, hoe rijker de tuin. Planten groeien beter op een levende bodem. Maak het aantrekkelijk voor wormen en insecten om in uw tuin te wonen. Zorg dat er voeding is voor de kleine beestjes. Vooral zandgronden hebben van zichzelf een arm bodemleven.


Bemest de borders
van uw tuin
vier maal per jaar

  • Voorjaar (maart/april): bemesten met organische korrelmest (3 kg. per 100 m²), bodemverbeteraar (7 kg. per 100 m²) en korrelkalk (5 kg. per 100 m²)
  • Zomer (juni/juli): bemesten met organische korrelmest (5 kg. per 100 m²)
  • Najaar (september/half oktober): bemesten met organische najaarsmest (3 kg. per 100 m²)
  • Winter (december): bemesten met compost (1 m³ per 100 m²)

De genoemde hoeveelheden zijn gebaseerd op de meststoffen die wij gebruiken bij het tuinonderhoud dat onze hoveniers uitvoeren. Deze hoeveelheden kunnen per merk verschillen.